woensdag 31 januari 2018

Een tipje van de sluier.

Met het quiltfestival van Groningen steeds dichterbij zouden we vast een tipje van de sluier op gaan lichten. Ik vind een tipje van de sluier goed passen bij mijn werk, omdat ik graag fijn, licht werk maak. Ik houd van transparantie, klein en fijn. Ik heb geborduurd en gequilt op organza en ik houd ook van kantklossen.

Kantklossen
Het leek me leuk om voor Groningen ook gekantklost werk te maken, aangezien kantklossen ook tot de textielgroep behoort. Tot nu toe heb ik alleen maar bestaande patroontjes nageklost, onder het toeziend oog van mijn kantklosdocente. Tot teQStiel. Wij namen met zijn allen deel aan een workshop, waardoor ik over de drempel van zelf iets verzinnen en vooral aan de gang gaan geduwd werd. Alle bezwaren die ik had, van  “Kan ik niet”, tot “Heb ik nog nooit gedaan”, tot “Ik weet niet precies hoe dat moet”, werden met 1 zin aan de kant geveegd: “Dat maakt allemaal niet uit, ga maar gewoon beginnen”. Bij gebrek aan andere mogelijkheden ben ik toen dus maar aan de gang gegaan. Na een paar tellen ontdekte ik al dat dat hartstikke leuk is. En aangezien het vrij werk is, helemaal wild, kan het ook niet fout. Mijn ontwerp, mijn methode. Altijd goed!!!?En zo werd de term “Wildklossen” geïntroduceerd bij teQStiel.  Na de aanvankelijke hilariteit om de schijnbare tegenstrijdigheid van die term ben ik aan de gang gegaan en heb me thuis ook een slag in de rondte geklost.

 Tijdens het klossen doemde er nog een kleine uitdaging op aan de horizon. Hoe krijg ik het kantje (het gekloste werk) tot een object voor de tentoonstelling? Normaal gesproken spuit ik wat haarlak op een kantje, om het op te stijven. Voor Groningen leek me dat echter niet voldoende. Petra bracht mij al snel op het spoor van Paverpol. Dat is nog eens leuk. Maar ik ga dat natuurlijk niet zomaar op mijn kantje voor Groningen smeren. Daar zitten uren en uren werk in en ik weet niet hoe een kantje op paverpol reageert. Het is textiel maar het is toch anders dan een lapje stof.

Paverpol
Dus ben ik tussendoor aan de gang gegaan met paverpol. Ik heb de paverpol eerst een aantal weken laten staan, gewoon om moed te verzamelen. Ik heb het nog nooit gedaan. Ik heb toch wat moeite met dingen voor het eerst doen. Maar door wat ik erover hoorde en zag, van Petra en op internet, leek het me toch machtig interessant. Daarna heb ik gekeken wat de paverpol doet met stof, door een gieter te bekleden.
Leuk. Dat ga ik vaker doen. Daarna heb ik kantjes bewerkt die ik al had liggen.

Ik heb gekeken naar het verschil tussen voorstijven met haarlak en helemaal onbewerkt. En ik heb een keus gemaakt voor mijn werk voor Groningen.

Ik ga gauw weer verder met klossen en paverpollen. Groetjes en tot ziens, Gerie.

4 opmerkingen:

marjolein zei

Ben benieuwd naar de live versie zaterdag, mooi hoor!

Christel Sins-Camp zei

Wat een vooruitgang heb je geboekt, Gerie! We gaan het zaterdag 'ns goed bekijken!

Petra Kooij zei

Een mooi avontuur Gerie voor jou is het proces uitdagend en grensverleggend, dus kan het al niet meer anders dan goed zijn dat je hier bent uitgekomen. Wat één zin je kan opleveren:-)

Marjo Stoeckart-van den Bor zei

Klinkt goed wildklossen. Ben benieuwd hoe de resultaten zijn.

Een reactie posten